Vrijednost filatelističkog materijala

Vrijednost filatelističkog materijala
Jedna od vrlo čestih tema kada se priča o filateliji je i vrijednost filatelističkog materijala. Ovom prilikom navodimo neke osnovne kriterije koji utječu na vrijednost materijala, te pokoju riječ o svakom.

Kataloška vrijednost – filatelistička izdanja se sistematizirano i sustavno katalogiziraju. U filatelističkim katalozima uz svako izdanje se navode razni tehnički podaci i kataloška vrijednost. Ovisno o potrebi tržišta, realna cijena nekog izdanja može odudarati manje ili više u odnosu na katalošku. No, u svakom slučaju kataloška vrijednost je polazna informacija o vrijednosti, na što se zbrajaju ostali utjecajni kriteriji.

Interes tržišta – iako je filatelija svjetski hobi, te se marke bilo koje zemlje ili pokrajine mogu skupljati na drugom kraju svijeta, ipak interes za određenim markama jednostavno nije velik. S druge strane postoje teme ili zemlje koje su postale svojevrsni brend skupljanja, te će bilo gdje biti interesantan materijal.

Stanje materijala – razna oštećenja (otkinuti zupci, zaderana marka, stanjenje papira, žutilo, istrošene boje, pogužvani papir, …) smanjuju vrijednost filatelističkog materijala. Ukoliko se radi o iznimno rijetkim i starim izdanjima neka od ovih oštećenja se u određenoj mjeri mogu tolerirati, no svakako da se prednost daje onom bez oštećenja.

Kompletnost – filatelistička izdanja se izdaju u nizovima (serijama). Iako se za svaku marku (bila ona izvađena iz niza ili ne) može odrediti njena vrijednost, ukoliko posjedujete samo pojedinu marku iz niza (nekompletni niz) procijenjena vrijednost vam neće ići na ruku.

Učestalost – velike naklade, odnosno zasićenost tržišta s pojedinim izdanjima smanjuju vrijednost pojedinog izdanja.

Ukoliko i dalje smatrate da posjedujete potencijalno vrijedan materijal, preporučam da posjetite neki od obližnjih filatelističkih klubova, te zamolite nekog od iskusnijih filatelista da kaže svoje mišljenje o njemu. Također, isto možete probati i kod nas.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.