Zlatni Meksički Pesos

Zlatni Meksički Pesos
Ove zlatnike kovala je najstarija kovnica u Americi Casa de Moneda de Mexico koja je osnovana 1535. godine. Prvo izdanje meksičkog zlatnika od 50 pesosa (čistoća zlata 900/1000), poznatog i kao Centenario, iskovano je 1921. godine, u povodu stote obljetnice završetka meksičke revolucije, te proglašenja neovisnosti od Španjolske. Komemorativna kovanica postala je, međutim, toliko popularna da je njezina proizvodnja nastavljena i u kasnijim desetljećima. U razdoblju između 1949. do 1972. godine proizvedeno je gotovo četiri milijuna primjeraka, koji su na sebi imali utisnutu 1947. kao godinu izdanja, zbog čega se zlatnici toga godišta smatraju pretiskom (restrike). Nakon što je građanima Sjedinjenih Država potkraj 1974. ponovno zakonski omogućeno da posjeduju zlatni novac, meksički je zlatnik od 50 pesosa postao jedan od najpopularnijih i najtraženijih investicijskih buliona.

pesos1

S prednje strane kovanice prikazan je lik djevojke s krilima koja predstavlja slobodu, s lovorovim vijencem u lijevoj ruci, te sa slomljenim okovima u desnoj. S lijeve strane ispisana je nominala "50 PESOS", a s desne je utisnut podatak o količini čistoga zlata što ga kovanica sadrži: 37,5 Gr. ORO PURO. Pri dnu su ispisane dvije godine, 1821, odnosno godina završetka rata za neovisnost Meksika, a pokraj je i godina izdanja. Dva poznata meksička vulkana, Popocatepetl i Iztaccihautl, prikazana su u pozadini. Na stražnjoj je strani utisnut meksički grb, orao koji u kljunu drži zmiju. Kružno oko orla ispisan je tekst ESTADOS UNIDOS MEXICANOS.

pesos

Nominalna vrijednost: 50 pesosa;                      Masa kovanice: 41,67 g;                        Masa zlata: 37,50 g;                    Promijer 37,1mm

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.