Očuvanost novčanice

Očuvanost novčanice
Prilikom procjene novčanice gleda se njena fizička očuvanost. Postoji nekoliko vrsta rangiranja ali ovdje ćemo napomenuti osnovne:

UNC (Uncirculated) – prava kvaliteta, novčanica je savršeno očuvana i nije bila u opticaju. Nema nikakvih oštećenja, papir je čist, sve boje su 100% prisutne, uglovi oštri, novčanica nije presavijana.

UNC

aUNC ili AU (about uncirculated) – ove novčanice su u stupnju UNC ali postoji jedan trag uporabe, najčešće prilikom samog procesa izrade ili od papirnih traka koje se koriste za pakiranje novčanica. Kod takvih novčanica dozvoljeno je jedno lagano presavijanje.

aUNC

XF ili EF (Extremly fine) – Drugi stupanj očuvanosti. Novčanica s neznatnim oštećenjima npr. presavijena po sredini ili tri lagana presavijanja. Boja je na mjestu, papir je čist i ravan, a kutovi su neznatno zaobljeni.

XF

VF (Very fine) – vidljivi tragovi korištenja, male točke i nekoliko presavijanja. Novčanica ne smije imati tragove deranja. Kutovi su malo zaobljeni, a papir je relativno čvrst. Ovaj stupanj očuvanosti je najzastupljeniji.

VF

F (Fine) –očigledni tragovi korištenja, kutevi zaobljeni ili mekši papir. Postoje tragovi deranja nastali korištenjem novčanice u platnom prometu. Papir je prljav i mekan. Rubovi su zaobljeni. Ne smije nedostajati dio novčanice, a dozvoljene su rupe veličine šivaće igle.

F

VG (Very good) – nedostaju kutovi, poderana na više mjesta. Očigledni su tragovi korištenja. Ima više presavijanja i djelomično je poderana. Papir je prljav i mek, a boje su blijede. Kutovi su zaobljeni. Ne nedostaju dijelovi novčanice.

VG

G (Good) –najniži stupanj. Nedostaju manji dijelovi novčanice. Izuzetno prljava i mekana novčanica.

G

Ovo je generalno prihvaćeno ocjenjivanje novčanica. Moguće je negdje naići na znakove plus i minus pored ovih slova koji dodatno uvećavaju ili smanjuju ocenu. Prilikom prodaje novčanice, ukoliko niste sigurni, najbolje je dati manju ocjenu novčanice kako se ne bi narušila vaša reputacija među notafiličarima, a ukoliko ste prodavatelj znajte da se kupac uvijek razveseli kada kupi nešto manje kvalitete, a dobije nešto veće. Po meni, to bi bilo neko fair-play pravilo.

Tablica za utvrđivanje očuvanosti na malo detaljniji način

tablca1
tablica2
tablica3
 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.