Kriteriji za sakupljanje

3.675

Kriteriji za sakupljanje
Prije nego što se odlučite za notafiliju odlučite se za kriterij sakupljanja novčanica. Događa se da početnici krenu sakupljati sve na što naiđu tako da kada se otvore albumi šou program, pravo šarenilo. Od Japana do Tadžikistana pa do Grenlanda i Rta Dobre nade. To samo po sebi nije problem nego je više stvar stanja novčanica koje se na taj način sakupe. Uglavnom su to novčanice nezadovoljavajuće kvalitete koje neiskusni često višestruko preplate. Dakle, odredite kriterije ovisno o interesu i financijskim mogućnostima i dobro se zabavite. Ovo je ipak hobi, a on bi trebao čovjeka veseliti, a ne brinuti. Sakupljanje po tipu je najrasprostranjeniji oblik sakupljanja. Sakupljaju se sve novčanice istog tipa (izgleda) bez obzira na datum izdavanja. Najčešće je sakupljanje novčanica po tipu iz cijelog svijeta dok je manje rašireno sakupljanje novčanica jednog kontinenta ili vremenskog perioda. Prednosti su te što se brže i lakše sakupi kolekcija. Novčanice se mogu skupljati i po godinama i različitim datumima koji se javljaju na njima. Uz ovo ide, najčešće, i sakupljanje po različitim varijantama (npr. po potpisu). Kako  je ovo sveobuhvatan način prikupljanja uglavnom se sakupljaju novčanice jedne države. 
 
godine1
godine2

Sakupljanje po motivima novčanice sa najrazličitijim tematskim karakteristikama poput: flore i faune, osobama, spomenicima, događajima, grbovima, građevinama, gradovima i sl.

tigar

Sakupljanje po vrsti materijala je tip sakupljanja novčanica napravljenih od plastike (polimera).

polimer

Sakupljanje novčanica određenih izdavačkih ustanova. Svaka ustanova izdavala je svoje novčanice koje se po dizajnu i kvaliteti razlikuju (npr. Banqe de France i American Bank Note Company). Naročito su popularne novčanice tzv. „francuske škole“ zbog dizajna.

francuzi


Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.