Zlatnici

2.185

Zlatnici
Slično kao u rubrici o srebrnjacima i ovdje ćemo navoditi povijesne i suvremene zlatnike koji se koriste kao investicijsko sredstvo, ali i one koji imaju dodatnu numizmatičku vrijednost. Potonji su dugo bili u opticaju kao redovno sredstvo plaćanja. Standardni zlatnici novokova su opširnije predstavljeni u članku o investicijskoj numizmatici.

Austrijski zlatnik 'Florin i Franak' (Franjo Josip, Franz Jozef)

Austro-Ugarska je Monarhija u razdoblju između 1870. i 1892. godine izdavala zanimljiv zlatni novac s izraženom dualnom nominalom, u florinima i u francima. Riječ je o izdanjima koja su se koristila kao monetarno sredstvo u zemljama okupljenima u 'Latinsku Monetarna Uniju' utemeljenoj 1865. godine. Zadnje izdanje ove kovanice iz 1892. godine postalo je osnovica za sva kasnija izdanja, zbog čega je zlatnik s otisnutom 1892. godinom postao de facto investicijskim, a ne više monetarnim sredstvom. Austrijska kovnica Muenze Osterreich proizvodi zlatnik u nepromijenjenom dizajnu još i danas. Čistoća zlata ovih kovanica iznosi 900 tisućinki.

4 florina / 10 franaka

Zlatni novac 'Franjo Josip' nominale 4 florina ili 10 franaka ima promjer od 18,7 milimetara, a težina mu je 3,2258 grama. U sebi sadrži 0,0933 unci čistoga zlata (2,9033 grama). Na reversu zlatnika otisnut je lik cara Franje Josipa (Franz Jozef) s lovorovim vijencem na glavi, okružen tekstom FRANCISCVS IOSEPHVS I D C IMPERATOR ET REX. Na obversu se nalazi dvoglavi carski orao s austrijskim grbom u središtu, okružen tekstom IMPERIVM AVSTRIACVM, nominalom 4 Fl i 10 Fr, te ispisanom godinom (pretisak ima utisnutu 1892. godinu).

florfranck

8 florina / 20 franaka

Dizajn zlatnog novca od 8 florina ili 20 franaka identičan je zlatniku niže nominale. Na reversu sadrži lik Franje Josipa (Franz Jozef), okruženog tekstom FRANCISCVS IOSEPHVS I D C IMPERATOR ET REX. Na obversu je otisnut dvoglavi orao s grbom, te tekstom u krugu IMPERIVM AVSTRIACVM, nominalom 8 Fl i 20 Fr, te ispisanom godinom (ukoliko je riječ o pretisku, ispisana je 1892. godina). Težina mu je 6,45 grama, a promjer 21,1 milimetar. U sebi sadrži 0,1867 unci čistoga zlata (5,8 grama).

Belgijski zlatnik 'Leopold II'

U belgijskom su se kraljevstvu od 1867. do 1882. godine kovali poznati zlatnici nominale 20 franaka. U tih petnaest godina iskovano je više od 25 milijuna komada. Postoje dvije inačice ovoga zlatnika koje se tek neznatno razlikuju u liku prikazanoga kralja Leopolda II, točnije u duljini (odnosno gustoći) njegove brade. Na obversu zlatnika nalazi se u profilu kraljev lik okrenut na desno. Uz rub, oko njegove glave, ispisan je tekst LEOPOLD II ROI DES BELGES, a na dnu se nalazi godina izdanja. Revers kovanice sadrži belgijski kraljevski grb s lavom utisnutim na kraljevski plašt i krunom, iznad kojih se nalazi tekst L'UNION FAIT LA FORCE. Ispod grba ispisana je nominala zlatnika 20 FR. Debljinom ruba kovanice ugraviran je tekst DIEU PROTEGE LA BELGIQUE zajedno s pet zvijezda. Težina kovanice iznosi 6,45 grama, promjer je 21,5 milimetar, a debljina 1,25 milimetara. Sadrži 90 posto, odnosno 5,8 grama ili 0,1867 unci čistoga zlata.

leopold II

Britanski zlatnik 'Sovereign'

Velika Britanija već nekoliko stoljeća kuje zlatni novac 'Sovereign' (u prijevodu: 'vladar' ili 'suveren'). Oblik, veličina i težina toga zlatnika mijenjali su se kroz povijest, a zatim je 1817. godine utvrđen standard prema kojemu ih je lako prepoznati. Britanski zlatni novac 'Sovereign' ima težinu od 7.9881 grama, promjer 22,05 milimetara, debljinu 1.52 milimetara, čistoću 0,9167 ili 91,67 posto zlata, stvarnu količina zlata 7.3224 grama ili 0,2354 unci. Na reversu prikazuje motiv Svetog Đurđa kako ubija zmaja, a na obversu lik engleskog suverena.

Kraljica Elizabeth II

Zlatni novac 'Sovereign' s likom engleske kraljice Elizabeth II kuje se od 1957. godine sve do danas, uz prekid od 1968. do 1974., te od 1982. do 2000. Lik kraljice pojavljuje se u dva oblika: s trakom u kosi (mlada kraljica) i s kraljevskom dijademom (kraljica u poznijoj dobi). Tekst na obversu glasi: ELIZABETH II DEI GRATIA REGINA F.D. Na stražnjoj strani kovanice s kraljicom Elizabeth II nalazio se motiv Sv. Juraja u borbi sa zmajem na svim izdanjima, osim na izdanju iz 1989. godine, koji je izdan u povodu 500. godišnjice izdavanja prvog zlatnika 'Sovereign', kada je predstavljen jedinstveni dizajn.

Kralj Georg V

Kovan u razdoblju od 1911. do 1935. godine, engleski je zlatni novac 'Sovereign' sadržavao lik kralja Georgea V, okrenutog u profilu lijevo. Tekst na obversu glasi: GEORGIVS V DG BRITT OMN REX FD IND IMP. Ovaj se zlatnik kovao u kovnicama Engleske, Australije, Kanade, Indije i Južnoafričke Republike.

GB Sovereign

Kralj Edward VII

Kralj Edward VII u profilu okrenutom udesno nalazi se na zlatnim kovanicama 'Sovereign' izdavanima u razdoblju od 1902. do 1910. godine. Tekst na zlatniku glasi EDWARDVS VII D G BRITT OMN REX F D IND IMP. Riječ je o zlatniku koji se kovao tek nekoliko godina, budući da je i vladavina kralja Edwarda VII, prema britanskim standardima, relativno kratko trajala. Prva izdanja kovana su u kanadskoj kovnici u Ottawi, a zatim i u Londonu, Melbourneu, Perthu i Sydneyu.

Kraljica Victoria

Lik engleske kraljice Victorie pojavljuje se na britanskim zlatnicima 'Sovereign' proizvedenim u razdoblju od 1838. do 1901. godine. Tekst na zlatniku prvoga izdanja, s likom kraljice u mladoj dobi na obversu glasi: VICTORIA D G BRITANNIAR REG F D. Drugo izdanje sadrži skraćeni tekst VICTORIA D G BRITT REG F D. I konačno, zadnje, treće izdanje (na slici), poznatije i kao izdanje "s velom", sadrži tekst VICTORIA DEI GRA BRITT REGINA FID DEF IND IMP.

Francuski zlatnik 'Marianne - pijetao'

Francuski zlatnik od 20 franaka iz doba Treće republike poznat je kao zlatnik "Marianne", nazvan po liku mlade žene na reversu. Marianne je francuski nacionalni simbol koji alegorijski predstavlja slobodu i razum. No, isti je zlatnik poznat i kao "pijetao" budući da se na njegovu reversu nalazi galski pijetao, također jedan od simbola Francuske. Na prednjoj strani ove zlatne kovanice, kružno iznad pijetla ispisan je tekst LIBERTE - EGALITE - FRATERNITE (sloboda, jednakost bratstvo). Nominala od 20 franaka ispisana je donjem središnjem dijelu (20 Fcs), razdvojena pijetlovim nogama. Na dnu je utisnuta godina izdanja. Na stražnjoj strani prikazan je lik djevojke Marianne s vijencem od hrastovih grančica oko glave, uz kružno ispisani tekst REPUBLIQUE FRANCAISE (Republika Francuska). Težina zlatnika je 6,45 grama, a čistoća zlata je 90 posto, što znači da u sebi sadrži 5,8065 grama ili 0,1867 unci čistoga zlata. Promjer kovanice je 21 milimetar, a debljina 1,3 milimetara. Francuski zlatnik "Marianne - pijetao" smatra se jednim od najpopularnijih klasičnih investicijskih zlatnika, koji je kovan u razdoblju od 1898. do 1914. godine. Kovanice s otisnutim godinama od 1907. do 1914. službeno su kovane u kovnici u Parizu i kasnije, od 1921. do 1960. godine.

france angel rooster

Francuski zlatnik 'Anđeo' (Angel)

Na prednjoj strani ovoga zlatnika prikazan je motiv anđela koji ispisuje francuski ustav postavljen na pijedestal. Lijevo od anđela, iza njegovih leđa, utisnut je snop sa sjekirom (fascis), simbol vlasti i moći. Desno od anđela nalazi se ponosni pjetlić koji simbolizira borbeni duh francuske republike. Iznad anđela polukružno je ispisan tekst REPUBLIQUE FRANCAISE (Republika Francuska). Motiv na prednjoj strani ovoga zlatnika oblikovan je tijekom francuske građanske revolucije potkraj 18. stoljeća. Taj je isti dizajn 1871. godine ponovno iskorišten kao motiv na popularnoj seriji zlatnika od 20 franaka, koja je izdavana sve do 1898. godine. Stražnja strana prikazuje lovorov vijenac mira i napretka usred kojega je utisnuta nominala zlatne kovanice (20 francs), te godina izdanja. Kružno iznad vijenca nalazi se tekst LIBERTE, EGALITE, FRATERNITE (sloboda, jednakost, bratstvo). Težina zlatnika je 6,45 grama, a čistoća zlata je 90 posto, što znači da u sebi sadrži 5,8065 grama ili 0,1867 unci čistoga zlata. Promjer kovanice je 21 milimetar, a debljina 1,3 milimetara. Francuski zlatni "Anđeli" od samoga su se početka smatrali kao donositelji sreće osobi koja ga je posjedovala, zbog čega je bio prozvan "lucky Angel". Zbog toga su ga na svojim putovanjima u svojim džepovima imali kapetani trgovačih i putničkih brodova, piloti vojnih aviona za vrijeme oba svjetska rata, kao i vojnici u borbenim akcijama.

Francuski zlatnik 'Napoleon'

Francuske zlatne kovanice od 20 franaka s likom Napoleona III, predsjednika Francuske u razdoblju Druge Republike, kovale su se od 1852. do 1870. u milijunskim nakladama, zbog čega se i danas često mogu vidjeti u numizmatičkim kolekcijama diljem svijeta. Osim od 20 franaka, ovaj se zlatnik kovao i u nominalama od 50 i 100 franaka. Na prednjoj strani kovanice od 20 franaka nalazi se lik Louisa-Napoleona Bonapartea u profilu okrenutog udesno, s tekstom NAPOLEON III EMPEREUR koji okružuje lik francuskog imperatora. Izdanje iz 1852. godine nosi drugačiji tekst oko glave: LOUIS NAPOLEON BONAPARTE. Na dnu je utisnuto ime autora kovanice: BARRE. Stražnja strana kovanice vrlo je jednostavna. Unutar lovorika vijenca nalazi se tekst nominale 20 FRANCS ispod koje je ispisana godina izdanja. Na dnu reversa nalazi se još i oznaka izdanja (obično je to slovo A). Kružno oko vijenca ispisan je tekst EMPIRE FRANCAIS (izdanje iz 1852. nosi tekst REPUBLIQUE FRANCAISE). Težina kovanice iznosi 6,45 grama, promjer je 21 milimetar, a debljina 1,25 milimetara. Sadrži 90 posto, odnosno 5,8 grama ili 0,1867 unci čistoga zlata.

napoleon

Švicarski zlatnik 'Vreneli'

Jedan od najcjenjenijih investicijskih zlatnika kovao se u Švicarskoj od kraja 19. do sredine 20. stoljeća u nominalama od 10, 20 i 100 franaka. Najrasprostranjeniji je zlatnik nominale 20 franaka, dok su zlatnici druge dvije nominale rjeđi, zbog čega imaju dodatnu numizmatičku vrijednost. Na obversu kovanice nalazi se lik švicarske djevojke, u engleskome govornom području poznate i kao "Swiss Miss", s prikazom Alpa u pozadini. Iznad djevojčine glave ispisana je riječ HELVETIA (Švicarska). Revers zlatnika sadrži švicarski grb koji razdjeljuje nominalu "20 FR". Ispod grba utisnuta je godina izdanja. Ovaj se zlatnik smatra jednim od najljepših investicijskih buliona na svijetu. Težina kovanice od 20 franaka iznosi 6,45 grama, promjer je 21 milimetar, a debljina 1,25 milimetara. Sadrži 90 posto, odnosno 5,8 grama ili 0,1866 unci čistoga zlata. U povijesti je ukupno proizvedeno više od 60 milijuna primjeraka.

swiss20f

Talijanski zlatnik 'Marengo' (Vittorio Emanuele i Umberto)

Talijanski zlatnici od 20 lira iz druge polovice 19. stoljeća, poznati i kao "Marengi", na sebi su imali utisnut lik Vittorija Emanuela II. Kovani su u razdoblju od 1861. do 1878. Sljedeći monarh koji je imao čast biti prikazan na talijanskim zlatnim kovanicama od 20 lira bio je kralj Umberto I. Zlatnici s njegovim likom kovani su u razdoblju od 1878 do 1897. godine. S novim stoljećem na talijanske je zlatnike stigao lik novog monarha s novim-starim imenom Vittorio Emanuele III. Prvo izdanje iskovano je 1902. godine, a zatim su se izdanja neredovito pojavljivala svakih nekoliko godina sve do proglašenja Italije republikom. Kovanice zadnjih izdanja iz 1926. i 1927. godine imaju danas veliku numizmatičku vrijednost, budući da su izdani u svega nekoliko desetaka primjeraka. Na stražnjoj strani kovanice prikazan je grb Italije na štitu s vladarskom krunom na vrhu zaokružen lovorovim vijencem. Oko grba ispisan je tekst REGNO D'ITALIA, te nominala (L 20, odnosno, 20 lira). Težina kovanice iznosi 6,45 grama, promjer je 21,5 milimetar, a debljina 1,25 milimetara. Sadrži 90 posto, odnosno 5,8 grama ili 0,1867 unci čistoga zlata.

italiaf

Ugarski zlatnik 'Franjo Josip' (Ferencz Jozsef) od 10 i 20 korona

Poznavaoci povijesti prisjetit će se činjenice da je Austro-Ugarska monarhija bila dvodjelna država, u kojoj su Austrija i Ugarska imale pristojnu dozu neovisnosti. Jedan od autonomnih poslova svake od dviju članica Monarhije bilo je i izdavanje novca. Stoga je Ugarska (Mađarska) za svoje potrebe potkraj 19. i početkom 20. stoljeća izdavala zlatni novac s likom cara Franje Josipa. Te su se kovanice koristile i u Hrvatskoj.

Nominala 10 kruna

Ugarski zlatni novac koji vam predstavljamo izdavao se potkraj 19. i početkom 20. stoljeća u godišnjim izdanjima. Zadnje izdanje iskovano je 1915. godine, neposredno pred raspad države. Kovanice izdane te godine prodaju se uz značajnu numizmatičku premiju, no godišta prije toga mogu se i danas dobiti po tek neznatno većoj cijeni od trenutne cijene zlata od kojega su izrađeni. Na obverzu kovanice nalazi se cijeli lik Franje Josipa I, s kružno postavljenim tekstom FERENCZ JOZSEF I K A CS ES M H S D O AP KIR i godinom izdanja na dnu. Revers sadrži tadašnji mađarski grb što ga podupiru dva anđela. Iznad grba stoji natpis MAGYAR KIRALYSAG, a ispod je navedena nominala kovanice (10 korona). Težina kovanice od 10 kruna jest 3,3875 grama, a sadrži 90 posto čistoga zlata ili 0,098 unci (3,05 grama). Najveća količina ovog zlatnika proizvedena je 1911. godine (više od 1,8 milijuna komada), 1904. (1,53 milijuna) i 1910. (1,36 milijuna). Zadnje godine izdanja, 1915, iskovano je svega 54 tisuće primjeraka, pa zbog toga taj zlatnik ima znatniju numizmatičku premiju.

cor

Nominala 20 kruna

Dvostruko vredniji zlatnik imao je nominalu od 20 kruna i izrađivao se od dvostruko više čistoga zlata. Težina mu je iznosila 6,775 grama, promjer 21 milimetar, sadržavao je 90 posto zlata, 6,097 grama ili 0,196 unci. Proizvodio se u razdoblju od 1892. do 1915. godine. Motivi na licu i naličju, baš kao i tekst, bio je identičan kao i na zlatniku od 10 kruna, uz izuzetak nominale koja je, dakako, glasila "20 KORONA"


Ugarski zlatnik 'Ferencz Jozsef' dvostruke nominale

Budući da je Ugarska u doba Habsburške monarhije imala ovlast kovati svoj vlastiti novac, u vrijeme Latinske monetarne unije krajem 19. i početkom 20. stoljeća, izdana su dva zlatnika nominirana u forintima i francima, kako bi se i Ugarska mogla priključiti toj uniji. Prednja strana ugarske kovanice bila je vrlo slična austrijskoj kovanici dualne nominale. Sadržavala je lik kralja Franje Josipa (Franz Jozef), no tekst je bio ispisan na mađarskom jeziku: "FERENCZ JOZSEF I K A CS ES M H S D O AP KIR". Na stražnjoj se strani nalazi ugarski grb ispod kojega su, što je osobito zanimljivo, prikazana i četiri povijesna hrvatska grba, koje imamo i na suvremenome grbu Republike Hrvatske. Oko grba nalazi se natpis "MAGYAR KIRALYSAG".

Nominala 4 forinti / 10 franaka

Manja kovanica imala je nominalu od četiri forinta (ispisanu uz desnu stranu grba kao 4 Frt), te 10 franaka (ispisanu uz lijevu stranu grba kao 10 Fr). Bila je teška 3,23 grama, te je bila izrađena od slitine čistoće 90 posto, što znači da je sadržavala 2,9 grama čistoga zlata. Promjer joj je bio 18 milimetara.

Nominala 8 forinti / 20 franaka

Veća je kovanica bila nominale osam forinti (8 Frt), odnosno, 20 franaka (20 Fr), slično kao i kovanice ostalih članica monetarne unije - Francuske, Italije, Švicarske i Belgije. Težila je 6,46 grama, a u sebi je sadržavala 5,81 gram čistoga zlata ili 90 posto. Promjer joj je bio 21 milimetar.

hun201084

Zlatnik dukat 'kralj Aleksandar' iz Kraljevine Jugoslavije

Po uzoru na austrijske zlatne dukate, Kraljevina Jugoslavija početkom 30-tih godina prošloga stoljeća izdala je seriju zlatnih kovanica s likom kralja Aleksandra. Kovanice su imale identičan promjer, debljinu i težinu kao austrijski dukati, odnosno, kao i venecijanski dukati iz 18. stoljeća. Zanimljivo je da su svi izdani dukati Kraljevine Jugoslavije na sebi imali utisnutu puncu, odnosno, znak kojim se potvrđivala vjerodostojnost kovanice. Postojala su tri znaka koja su utiskivana u donjem desnom kvadrantu svake kovanice: žitni klas, kukuruzni klas ili mač. Utisnuti znak vrlo je malen, i moguće ga je identificirati samo pod povećalom. Svi zlatni dukati iz ovoga izdanja imali su čistoću 986 tisućinki.

1 dukat

Promjer jednostrukog dukata iznosi 20 milimetara, debljina 0,7 milimetara, a težina mu je 3,49 grama. U sebi sadrži 0,1106 unci čistoga zlata. Na prednjoj strani jednostrukog dukata izdanog od strane Kraljevine Jugoslavije, prikazan je lik kralja Aleksandra, oko kojega se kružno nalazi ćirilični tekst ALEKSANDAR I KRALJ JUGOSLAVIJE. Koso ispod biste ispisan je ćirilični tekst KOVNICA A.D. a ispod teksta se nalazi punca, odnosno, utisnut je znak autentičnosti. Sa stražnje strane utisnut je kraljevski grb s dvoglavim orlom, na čijim se prsima nalaze srpski grb s ocilima i hrvatski grb šahovnica. Polukružno oko grba ispisan je tekst na latinici KRALJEVINA JUGOSLAVIJA i godina izdanja, a u podnožju grba ispisana je brojka jedan (1) i tekst DUKAT lijevo i desno od brojke ispisan latiničnim i ćiriličnim pismom.

4 dukata

Težina četvorostrukog dukata iznosi 13,9636 grama, promjer mu je 40 milimetara, a debljina 0,7 milimetara. U sebi sadrži 0,4430 unci čistoga zlata. Četverostruki dukat što ga je izdala Kraljevina Jugoslavija na licu sadrži dva lika. Kralj Aleksandar s naočalima i u svečanom kraljevskom odijelu stoji kraj kraljice Marije koja na glavi ima tijaru. Polukružno oko kralja i kraljice ispisan je ćirilični tekst KRALJ ALEKSANDAR I. KRALJICA MARIJA, dok je na dnu sitnim slovima ćiriličnim slovima ispisano KOVNICA A.D. Punca se nalazi iza leđa kralja Aleksandra, odmah nakon završetka kružno postavljenoga teksta. Na naličju se nalazi kraljevski grb s dvoglavim orlom koji ima srpski i hrvatski grb na prsima. Polukružno oko grba ispisan je tekst na latinici KRALJEVINA JUGOSLAVIJA i godina izdanja, a u podnožju je ispisana brojka četiri (4) i tekst DUKATA lijevo i desno od brojke ispisan na oba pisma (latinično i ćirilično).

aleksandar

Zlatnik Milan I. Obrenović

Kraljevina Srbija potkraj 19. stoljeća izdala je nekoliko izdanja standardnih zlatnih optjecajnih kovanica nominale od 10 i 20 dinara, budući da je u to vrijeme stupila u Latinsku monetarnu uniju, u kojoj se od država članica zahtijevalo da izdaju zlatnike točno određenih mjera. Prvo izdanje kovanice od 20 dinara u optjecaju se pojavilo 1879. godine, a drugo 1882. godine. Na prednjoj strani oba izdanja nalazi se lik srbijanskoga kralja Milana Obrenovića okrenutog udesno. U krugu oko glave kralja Milana na prvom se izdanju pojavljuje tekst ispisan ćirilicom MILAN M. OBRENOVIĆ IV. KNJAZ SRPSKI, dok je tekst drugoga izdanja izmijenjen i pojednostavljen, a glasi (također ispisan ćirilicom) MILAN I. KRALJ SRBIJE. Na stražnjoj strani kovanice utisnut je vijenac s kraljevskom krunom na vrhu, te ispisanom nominalom ćiriličnim pismom 20 DINARA, ispod čega je utisnuta godina izdanja. Na rubu kovanice ispisan je tekst "BOG ČUVA SRBIJU" također na ćirilici. Premda srbijanske kovanice izdane u sklopu Latinske monetarne unije u početku nisu cirkulirale na području današnje Republike Hrvatske, nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije i ulaska hrvatskih krajeva u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, kovanice s likom srbijanskoga kralja Milana Obrenovića počele su se širiti i u našim krajevima, budući da su imale standardna obilježja kao i kovanice iz Francuske, Italije, Austrije, Švicarske, Belgije i drugih zemalja Latinske monetarne unije. Težina kovanice od 10 dinara iznosi 3,22 grama, a promjer joj je 18 milimetara. Kovanica od 20 dinara teži 6,45 grama, a promjer je 21,5 milimetar. Obje kovanice sadrže 90 posto zlata.

milan


Zlatnik od 20 dolara "Dvostruki orao"

Zlatnik što su ga u Americi popularno nazvali "dvostruki orao" ("double eagle") počeo se kovati 1849. godine u nominali od 20 dolara. Postoje dva različita dizajna ove zlatne kovanice, "Liberty Head" ("Glava Slobode") koja je kovana do 1907. godine (slika lijevo), te "Saint Gaudens" koja je bila u proizvodnji od 1903. do 1933. godine. Potonja je kovanica ime dobila po dizajneru koji ju je oblikovao, Augustusu Saint-Gaudensu.Premda se smatra da je riječ o nadimku, naziv "dvostruki orao" zapravo je službeno ime ove kovanice, koje se spominje i u američkome zakonu na temelju kojega je zlatnik kovan. Kovanica "Liberty Head" s prednje strane sadrži lik djevojke koja predstavlja Slobodu, s tijarom na kojoj je ispisano "LIBERTY". Kružno oko njezine glave utisnuto je 13 zvijezda, a na dnu ispod lika nalazi se godina izdanja. Naličje kovanice sadrži orla koji u kandžama drži strelice a na prsima ima američki grb. Iznad orla polukružno je ispisan tekst "UNITED STATES OF AMERICA". Između glave i teksta utisnuto je 13 zvjezdica unutar kojih piše "IN GOD WE TRUST". Lijevo i desno ispisan je tekst "E PLURIBUS UNUM", a na dnu je utisnuta nominala. Na ranijim je izdanjima nominala ispisana skraćeno "TWENTY D.", dok se na kasnijim izdanjima ona pojavljuje ispisana u potpunosti "TWENTY DOLLARS". Kovanica je izrađena od legure koja sadrži 90 posto zlata i 10 posto bakra. Promjer joj je 34 milimetara, a težina 33,43 grama. U sebi sadrži 30.09 grama ili 0,967 unci čistoga zlata.

deagle


Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.