“Rugoba” Britanske Gvajane

“Rugoba” Britanske Gvajane
Među filatelističkim unikatima svakako je najpoznatija (i najskuplja) «Penny Magenta» Britanske Gvajane. No za razliku od Mauritiusa koji se nalaze u Muzejima i može ih se vidjeti na svjetskim izložbama, sudbina je ovaj crveni papirić udaljila od publike i zaključala u trezor banke bez izgleda da će ikada izaći na svjetlo dana pred filateliste ili moguće kupce. Mnogi je smatraju najružnijom markom koja je ikada izdana, barem prema navodima Stampville.com. «Ona je ružno tiskana, izrezana do rubova i dodatno unakažena žigom». Radi se o najpoznatijem svjetskom unikatu!

rugobaizgledipreparacija

Istočno od Venezuele nalazi se državica Gvajana koja je sredinom 19. stoljeća bila britanska kolonija i nosila naziv British Guiana. Kada je pošiljka maraka kasnila u ovu udaljenu koloniju 1856 godine, vlada je dala tiskati provizorne marke od 1 i 4 centa na različitim papirima. Ova jedinica na crvenom papiru navodno je jedini sačuvani primjerak. Pronašao ju je školarac Vernon Vaughan 1872. godine i prodao lokalnom sakupljaču markama za 6 shillinga (oko 1.50 US$). Pet godina kasnije zbirka je prodana za 120 funti u Londonu i za vrtoglavi porast interesa i njezine cijene trebalo je čekati 50 godina. Početkom 20. stoljeća čuveni sakupljač Phillipe von Ferrari kupio ju je za 150 funti, da bi 1922. godine bila prodana na dražbi za 35 000 US$. Marku su mogli vidjeti posjetitelji izložbi u New Yorku 1947. i 1956. godine. Na dražbi kuće Robert A. Siegel prodana je 1969. godine , da bi na dražbi koja se uživo prenosila 1970. prodana za 280 000 US$. Početna cijena bila je 100 000 US$ a krajnji iznos dosegla je za samo 90 sekundi!

rugobajedina

Marka je opet 1980 promijenila vlasnika – prodana je John E. du Pontu, unuku velikog kemijskog magnata za 935 000 US$. U njegovom je vlasništvu prikazivana na izložbi Ameripex 86. Godine 1996 John E. du Pont počinio je umorstvo i na suđenju godinu dana kasnije osuđen za isto djelo. Naknadno je ustanovljeno da je du Pont duševno bolestan, te je zatvoren u umobolnici. Najrjeđa marka doživjela je sudbinu svog vlasnika – zajedno sa njegovom ostalom imovinom, ostala je iza debelih zidova Filadelfijske banke i kako se čini, tamo će ostati još dugo vremena.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.