Hrvatske legende

Hrvatske legende
Iako Hrvatska nema takvih «svjetskih» filatelističkih legendi poput gore spomenutih, ona obiluje rijetkim i zanimljivim filatelističkim materijalom. Za razliku od svjetskih, uz naše lokalne legende ne idu romantične priče, već često ili manjak informacija ili prizvuk špekulacije. Jedan od razloga tomu jest, što je Hrvatska bila filatelistički vezana uz austrijske vladare u vrijeme “čiste filatelije” kad su nastali drugi svjetski rariteti, a osamostalila se u vremenima rata ili nakon njega kada je filatelistička špekulacija uzimala opće razmjere. Pogledajmo neke od poznatih hrvatskih rariteta i legendi i ne zaboravimo da pored ovih svima poznatim rijetkostima u našem filatelističkom blagu leži još mnogo zaboravljenih nepoznatih rijetkosti.

hrlegende1

Prve hrvatske marke

Prije no što sam se počeo baviti filatelijom pročitao sam članak o prvim hrvatskim poštanskim markama. Ove marke s likom roba koji kida lance, ostavile su snažan dojam na mene i dugo vremena sam ih smatrao posebnima upravo stoga što su one naše prve marke. No ubrzo zatim, naučio sam kako one zapravo i nisu naša prva izdanja, već su to mađarske marke s provizornim pretiscima “SHS / Hrvatska”. No najveće razočaranje u meni je izazvao podatak da su marke bile u prometu samo jedan dan! Prva pomisao bila je – pa zašto samo jedan dan, zar su te marke bile lošije od onih žetelica i parlamenta koje su se koristile mjesecima?

zetioci mornari

O samoj grafičkoj izradi, te o rješenju koje djeluje kao plagijat slovenskih “verigara”, moglo bi se dosta govoriti, no najviše iznenađuje podatak o jednodnevnom korištenju. U vrijeme kad su nastale ove marke, ekonomska je situacija bila teška. Znamo iz slovenskih verigara da su tiskare imale manjak papira i boja te da su te nedostatke «krpale» na razne načine. Iz poštanske povijesti znamo i to da je ponegdje nedostajalo maraka za frankiranje. Stoga čudi da je u takvoj situaciji hrvatska pošta mogla priuštiti «luksuz» da tiska četiri različite vrijednosti u ukupnoj nakladi od 70 000 primjeraka da bi se koristile tek jedan dan! Priča o nakladi koja «odgovara jednodnevnom prometu» djeluje prozirno. Uz to, pojava kojekakvih probnih otisaka u knjigotisku i kamenotisku, grešaka i malih araka govori o špekulativnim namjerama grupe okupljene oko R. Valića. Sve to treba imati na umu kad govorimo o prvim (definitivnim) hrvatskim markama. U poštanskom smislu, izdanje «Mornar» će doista označiti vrijeme samostalne hrvatske poštanske administracije.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.