B

B.M. - kratica za francuski izraz "Boîte postale" ili engleski "Movable Box" što znači poštanski sandučić u koji se je do zadnjeg trenutka mogla ostaviti pošta prije nego što bi brod otplovio.
BAS, BASSO - fra, ita; dolje, s donje strane.
BAY OF CATTARO - Boka Kotarska.
BAYERN - Bavarska,
BELOW - eng; dolje, ispod.
BESETZT - njem; zauzet, okupiran.
BESETZTES GEBIET - njem; okupirano područje.
BESETZUNG - njem; okupacija.
BEWERTUNG - njem; ocjena, ocjenjivanje.
BILINGUE - fra, ita; dvojezičan.
BLOKOVI - jedna ili nekoliko poštanskih maraka koje čine seriju, tiskanih u obliku minijaturiziranih arčića radi kvalitetnijeg opisa teme koju predstavlja poštanska marka ili serija. Blokovi imaju prigodni karakter i tiskaju se povremeno. Postoje verzije zupčanih i nezupčanih blokova.
BOJA - kod nedoumica u vezi s bojom marke, ne govorimo o markama ili serijama gdje svaka marka ima jasno određenu boju. Kada se marke izrađuju u više tiskanja često pri izradi dobijamo čitav niz nijansi boja. To nastaje zbog toga što boja upotrijebljenja za slijedeće tiskanje nije identična prethodnoj. Ove razlike se gotovo uvijek javljaju kod maraka s velikom nakladom ili kod maraka koje se tiskaju u više navrata. Određivanje boja se najlakše obavlja uspoređivanjem. Pogreške boja i ostale pogreške tiska tražene su mnogo od sakupljača specijalista.

b

BOSNA I HERCEGOVINA - Od najstarijih vremena, preko BiH prelazili su razni nosioci pošte: mletački, dubrovački, francuski i dr. Prvi poštanski žig, za koji se tvrdi da je bio upotrijebljen u Bosni, bio je žig francuske pošte u Sarajevu 1811. godine. U tom kontekstu poznato je i ime Dubrovčanina Spiridona Rajkovića koji je imao privatnu poštansku službu u Sarajevu kroz period od 1846. do 1848. godine. Također od 1946. godine se uvode i državne turske pošte koje u BiH kao pokrajini turskog carstva upotrebljavaju turske žigove. Što se maraka tiče koriste se samo turske marke izdanja od 1863. do 1878. godine. Predfilatelistička pisma i turske marke na pismima,preteče bosansko-hercegovačkih maraka, veliki su rariteti i najinteresantniji komadi za specijalistiku ovog područja. Na osnovu ovlašćenja na Berlinskom kongresu 1878. godine Austro-Ugarska okupira BiH. Od 1. srpnja 1879. godine privremene pošte su pretvorene u stalne i dobile su zvaničan naziv ˝MILITARPOSTAMT˝. Pošte u Bosni imale su kao oznaku rimske a u Hercegovini arapske brojeve. Sve marke Bosne i Hercegovine štampane su u Državnoj štampariji u Beču. Valuta: 1 gulden = 100 krajcara(novčića) i od 1900. godine i 1 Kruna = 100 helera
BOUCHE DE CATTARO - Boka Kotarska.
BRAZDASTI PAPIR - ovaj papir nije neka posebno izrađena vrsta već je nastao slučajno, kod starijih, nepreciznih načina izrade. Na drvenom valjku se postepeno naljepi tanki sloj žitke, lepljive mase, koja otvrdne. Ova se masa odstranjuje struganjem tzv. "šmirgl" papirom. Kada se to ne napravi dovoljno precizno, a naročito ako se struganje obavlja grubim "šmirgl" papirom na valjku ostaju prugasta udubljenja koja se utisnu u meku masu papira i obrazuju paralelna udubljenja, brazde. Kako se na valjku udubljenja brzo ispune žitkom masom, brazde postaju sve pliće dok papir ne postane potpuno gladak. Prema tome vidljivost brazda na markama nije uvijek jednaka. Brazde se najbolje primjećuju kada marku držimo na tamnoj podlozi prema jačoj svjetlosti tako da pada okomito na pravac brazdi.
BREIT - njem; širok.
BRIEF - njem; pismo, list.
BRIEFMARKE - njem; poštanske marke.
BUCHT VON CATTARO - Boka Kotarska.
BUSTA PRIMO GIORNO - First Day Cover, FDC.
BUTAN - Kraljevina Butan je mala azijska država između Indije i Tibeta. Njena površina je 47.000 km² i ima 675.000 stanovnika. Poštanske marke pod vlastitim imenom izdaje od 1954. godine.