Tisak

Tisak
Prilikom tiskanja poštanske marke od izuzetnog važenja je izrada i vrsta upotrijebljenog klišeja (izgravirane metalne ploče). Izradom klišeja bave se graveri. Klišeji se najčešće izrađuju od čelika, bakra, cinka i aluminija. Ovisno o tehnici tiska klišeji se izrađuju na različite načine.

Osnovne vrste tiska su:
- plošni, tj. ravni tisak (klišej je potpuno ravan),
- duboki tisak (klišej ima udubine) i
- visoki tisak (klišej je reljefan odnosno s izbočinama).

Svaka od ovih osnovni vrsta tiska posjeduje i više podvrsta tiska od kojih su prilikom tiskanja poštanskih maraka najzastupljenije:

Kamenotisak (litografija) – spada u tehniku ravnog tiska. Crtež se prenosi kemijskim putem na kamenu plohu, a papir poštanske marke je ravan s obje strane. Slika je često mutna i isprekidana.

kamenotisak

Knjigotisak – tehnika visokog tiska. Slika na markama je jasna, a na poleđini maraka se ocrtavaju konture crteža i tekstova. Ova tehnika se koristi za tisak knjiga, te je prema tome i dobila svoj naziv.

knjigotisak

Offset – tehnika ravnog tiska. Crtež se ne prenosi na papir direktno kao kod kamenotiska, već se prenosi posrednim putem. Crtež se prenosi fotopostupkom na ploču ili valjak, boja se nanosi prilikom tiska, te se crtež preko gumenog valjka prenosi na papir. Ovim načinom omogućeno je brzo i ravnomjerno nanošenje boja, a kvaliteta tiska je izvrsna. Ovo je najzastupljenija tehnika tiska poštanskih maraka.

ofsettisak

Raster i linijski tisak – tehnika dubokog tiska. Crtež se urezuje na ploču od čelika ili bakra. Kod raster tiska crtež se sastoji od sitnijih ili krupnijih točkica, dok se kod linijskog tiska sastoji od raznih linija urezanih u ploču. Kod raster tiska crtež je bolje nijansiran nego kod linijskog. Linijskim tiskom na papiru ostaje ispupčena boja, te su takve marke hrapave s prednje strane.

rasterdubokitisak

Prilikom tiska određene poštanske marke izuzetno je bitno odrediti nakladu određenog primjerka. Važnost naklade za izdavača i filateliste je od suprotnog značenja. Veća naklada osigurava veću zaradu od određenog izdanja izdavaču, dok filatelistima garantira manju filatelističku vrijednost izdanja. Zbog osiguranja tiskanja određenog izdanja u pravoj nakladi arci maraka, odnosno blokovi se numeriraju.

Više o samom procesu i povijesti proizvodnje maraka možete pogledati u videu koji sljedi.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.