Zupčanje

2.675

Zupčanje
Obzirom da se marke tiskaju na velikim komadima papira (arcima) nužno je omogućiti što jednostavnije razdvajanje maraka. Zupčanje se vrši nakon završenog tiska maraka. Metoda koja se prva koristila je sječenje araka, odnosno rezanje pojedinačnih maraka ručnim, odnosno strojnim putem. Strojevi kojima se vrši rezanje maraka posjeduju optičke naprave kojima se regulira duljina i visina rezanja maraka. Osim metode rezanja maraka, koristi se i metoda zupčanja koja je najzastupljenija metoda razdvajanja maraka.

Prema vrsti perforacija razlikujemo slijedeća zupčanja:

Bez zupčanja

To su poštanske marke koje se režu, ili na šalteru prilikom prodaje ili odmah nakon tiskanja. Razlozi su obično, nedostatak mogućnosti zupčanja kao i financijska ušteda kroz povoljniju izradu, kao i na samom početku izdavanja poštanskih marka kada su se skoro sve niže kategorije ( novinske marke, paketne marke...) proizvodile bez zupčanja. U zadnje vrijeme rijetke, mada je poznato izdanje BiH. pošte iz 1992. godine sa serijom tadašnjeg grba Republike Bosne i Hercegovine, koje gotovo nije bilo u opticaju zbog rata u BiH. Danas se mogu naći na tržištu mnogobrojne krivotvorine, te je marku bez zupčanja, pogotovo ako ima veću katalošku vrijednost, potrebno stručno ispitati ili uporediti sa katalogom, da li uopće postoji izdanje bez zupčanja. Poznate su i marke bez zupčanja, ali sa šalterskim zupčanjem/perforiranjem, su marke koje su krajem 19. stoljeća i početkom 20-tog zupčene na šalterima vrlo jednostavnim noževima. Tako su poznata izdanja koja imaju nepravilna nazubljenja i prilično oštečene zupce.

2a

Linijsko zupčanje

Jedno je od prvih načina zupčanja. Blok se perforira prvo u jednom pravcu (npr. vodoravno), nakon čega se okreće, te se perforira u drugom pravcu. Postupak je prilično neprecizan, te su marke sa ovim zupčanjem različite veličine i kutovi marka su obično nepravilni ili oštećeni.

Obično češljasto zupčanje

Blok se perforira sa tri strane istovremeno i to jednom vodoravno i dva puta okomito. Perforira se red po red. Osobina ovog nazubljenja je da su kutovi poštanskih marka očuvani i pravilnog izgleda.

Blok zupčanje

 To je zupčanje u kojem se blok istovremeno perforira. Ne razlikuje se od češljastog zupčanja, osim po tome, da je za proizvodnju kraći proces izrade. Time se obično ograničava format poštanskih marka, jer se pošte zbog niskih troškova odlučuju za nekoliko formata.

2b

Mješovito zupčanje

Danas je vrlo rijetko. Označava zupčanje koje je na marki okomito i vodoravno različito. Obično nastaje ako se velika serija vodoravno perforira, te se naknadno okomito zupča na drugoj mašini.

2c

Pojedine marke se zupčaju pomoću više tehnika ili jedna marka može imati različite gustoće zupčanja. Za provjeru zupčanja maraka koriste se zubomjeri. Kod pojedinih maraka koristi se treća tehnika odvajanja maraka, zasijecanje maraka. Razlika između zasijecanja maraka i zupčanja je u tome što kod proboda maraka ovdje ne dolazi do odvajanja djelića papira. Postoji više tehnika zasijecanja, npr. linijski, pilasti, trokutasti, punktirani i drugi probodi.

2d

Za razliku od maraka koje su rezane iz bloka, marke su ručno perforirane i na šalteru, te je to dovodilo do toga da iste marke imaju različito zupčanje. Zupčanje se internacionalno mjeri po broju perforacija (zubaca) na dužini od 2 cm, a označava se npr. brojevima Ks 12½ : 9. Prvi broj označava da na širini od 2 cm su 12½ zubaca. Drugi broj označava zupćanje po visini. U slučaju različitog zupčanja, zupčanje označavamo po sistemu:

- 11 : 9½ : 12 : 11, gdje vrijednosti idu slijeva na desno i te vrijednosti označavaju zupčanje gore-lijevo-dolje-desno.
- dvostrano ili trostrano zupčanje, kod marka iz karneta, po kojem se može odrediti položaj marke u karnetu. Kod ovog zupčanja jedna je strana ravna.

Ispred zupčanja u katalogu obično stoji slovčana oznaka zupčanja, koja je u zavisnosti od jezika na kojem je katalog tiskan, označava vrstu zupčanja. Zupčanje se mjeri upoređivanjem sa posebnim ključem (zubomjerom), raznim mehaničkim šablonima, kao i posebnim kompjuterskim programima. Osim ovih zupčanja, postoje tzv. sigurnosna zupčanja koja se prepoznaju po jednom ili više specijalnih zubaca, kojima se onemogućava krivotvorenje.Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.