Podjela poštanskih maraka prema vrsti prometa

Podjela poštanskih maraka prema vrsti prometa
a) Poštanske marke za zračni promet

Avionske

Motivi koji se pojavljuju na ovim markama su izuzetno ujednačeni. Tu se radi o crtežima zrakoplova, pilota i sličnog. Ove marke mogu biti redovne i prigodne. Tako je prva poštanska marka Republike Hrvatske avionska marka. Ukoliko je avionska marka otisnuta na omotnici takva omotnica se naziva aerogramom.

Balonske

Period u kojem su ove marke korištene, a s time i ova vrsta prometa, počinje s prvim letovima zračnog broda ”Grof Zepellin”. Marke s prikazom ove letjelice tiskane su od 1928. do 1933. godine. U današnje vrijeme ova vrsta prijevoza koristi se u posebnim prigodama kao atrakcija. Tim rjeđim prigodama i danas se ponekad tiskaju ove marke koje se lijepe na pošiljke i potom prenose ovom vrstom prometa.

Astronautičke 

1983. godine američka pošta izdaje prvu ovakvu marku, nominalne vrijednosti 9.35 dolara. Ova marka je upotrebljavana za frankiranje 250 000 omotnica koje su poslane u svemir u posebnoj kutiji. Od tada su tiskane i druge svemirske poštanske marke koje su uglavnom većih nominalnih vrijednosti, jer su namijenjene za ekspresnu poštu.

555

b) Poštanske marke za kopneni promet

U najužem smislu u ove marke se ubrajaju sve poštanske marke osim onih namijenjenim za zračni i vodeni promet. Ukoliko se marke za zračni promet koriste na pošiljkama koje se prevoze kopnenim putem, onda i njih svrstavamo u ovu skupinu.

6

c) Poštanske marke za vodeni promet

Ove marke se koriste za frankiranje pošiljki koje se transportiraju bilo riječnim ili morskim putem. Posebnu skupinu čini podmornička pošta koja je bila posebno zanimljiva tijekom I. svjetskog rata. Marke ove skupine spadaju u rjeđe primjerke.

66

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.