Koje marke treba sakupljati?

Koje marke treba sakupljati?
Svaka marka ima svoju vrijednost, bilo u smislu materijalne vrijednosti, povijesne ili sentimentalne vrijednosti. Zbog toga niti jedna marka nije bezvrijedna. Bila ona s pečatom ili nerabljena jednako ju treba cijeniti. Ono na što se treba obratiti pozornost je kakvu zbirku želimo stvoriti. S obzirom da je poštanska marka medij preko kojeg se razne vlasti urezuju u povijest, prenose poruke o prirodnom ljepotama, sportskim uspjesima i svemu drugome što nas okružuje, jedna od mogućih odluka je kreiranje tematske zbirke. Takve zbirke se odnose strogo na određenu temu i čine prekrasne cjeline, te na taj način čine filateliju privlačnim hobijem ljudima svih profila, jer nema teme koja se na poštanskoj marci nije pojavila.

33

Druga mogućnost je skupljati marke neke određene zemlje i na taj način upoznati se s običajima i kulturama zemalja u koje možda nikad nećemo imati priliku otići. Na ovaj način možemo putovati u svakome trenutku na ona mjesta gdje nas vuče znatiželja.

3
Treća mogućnost je stvaranje generalne zbirke, koja će sadržavati marke bez obzira na temu ili zemlju iz koje potječe. Ovakve zbirke nisu previše omiljene u iskusnijim filatelističkim krugovima, no ukoliko vam filatelija čini način provođenja slobodnog vremena i ako nemate namjeru sudjelovati kao izlagač na izložbama ili slično, tada je i ovaj način sasvim prihvatljiv.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.