Filatelistički pribor

1.675

Filatelistički pribor
Da bi bilo moguće postići kvalitetan izgled filatelističke zbirke, te sigurnu pohranu sakupljenog materijala potreban je odgovarajući pribor. U narednom obrazlaganju naveden je postojeći pribor i neke osnovne karakteristike svakog pojedinog.

Pincete

Neizostavni su dio pribora svakog imalo ozbiljnijeg filateliste. Osnovna namjena im je prenošenje poštanskih maraka, ponajviše da bi se izbjeglo ostavljanje otisaka prstiju na markama. Također olakšavaju stavljanje i vađenje maraka u albume. Veličine pinceti mogu biti različite, kao i vrhovi pinceta (šiljati, kljunasti, trapezasti oblik i drugi). Ovaj dio pribora nije skup i vrlo brzo opravdava svoju cijenu.

pincete

Povećala

Mogu kao i pincete biti raznih oblika, a osnovna karakteristika im je moć uvećavanja detalja. Služe za lakše analiziranje maraka i kao takve nisu prijeko potreban pribor svakog filateliste, nego onih sklonijim većim analizama pojedinih maraka. Cijena im može jako varirati, ovisno o izvedbi, proizvođaču, te o mogućem povećanju.

teddy

Zubomjeri

Pomoću zubomjera se kontrolira ispravnost zupčanja maraka, pretisci maraka i veličina maraka. Mogu biti plastični, metalni i kartonski. Spadaju u jeftiniji dio pribora i zbog toga ga nije loše imati. Spadaju u rang povećala, odnosno običnim skupljačima maraka vjerojatno neće prečesto zatrebati, dok ozbiljnim filatelistima čine dio pribora koji je potreban svakodnevno.

zubomjer

Albumi

Najjednostavniji oblik albuma za poštanske marke predstavlja filatelistička bilježnica. U nju se marke lijepe uz pomoć falca i to je osnovni razlog zašto je ovaj način pohrane nepraktičan. Naime, falc je papirić koji je s jedne strane samoljepljiv, a s druge nije. Jedan rub samoljepljive strane lijepi se na marku, dok drugi na bilježnicu. Zbog toga marke nije jednostavno premještati i vaditi iz bilježnice, a pri skidanju falca s marke lako nastaju oštećenja na poleđini marke. Klasični albumi za poštanske marke, koji se najčešće i koriste mogu imati različit broj listova, kao što mogu biti i različitih veličina. Listovi su izrađeni od kartonskog materijala koji je obično bijele ili crne boje. Na svakoj stranici se nalazi određeni broj redova (džepova) za ulaganje maraka. Ti redovi su obično izrađeni od prozirnog ili pergamnog materijala. Između pojedinih listova u albumu nalaze se prelisti, koji isto tako mogu biti od prozirnog ili pergamnog materijala. Ovakvi albumi mogu biti na različit način ukoričeni. Ovisno o načinu izvedbe ovisi im i cijena, a obzirom na dugotrajnost, svoju cijenu uvijek opravdavaju. Najinteresantnija vrsta albuma su ilustrirani albumi. Oni na svojim stranicama imaju u kolor ili crno-bijeloj boji otisnutu sliku marke za koju je predviđeno mjesto i pripremljen džepić za istu. Ovakvi listovi se mogu kupovati po godištima, kako je koja zemlja izdavala svoje marke. Ova vrsta pohrane maraka najinteresantnija je za filateliste koji skupljaju samo marke određene zemlje, te na taj način stvaraju najbolji i najljepši pregled vlastite zbirke.

albumi

Od ostalog pribora još je potrebno istaknuti zaštitne trake (služe pri pravljenju izložbenih listova, no i za kvalitetnu zaštitu maraka u zbirkama), filatelističke lampe (služe za utvrđivanje vodoznaka, otkrivanje krivotvorina i pogrešaka na markama) i izložbeni listovi (služe za izlaganje poštanskih maraka na filatelističkim izložbama).
 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.