Filatelistička literatura

1.675

Filatelistička literatura
Katalozi poštanskih maraka su osnovni oblik literature koji treba posjedovati svaki ozbiljniji filatelist. Katalozi poštanskih maraka mogu biti teritorijalno i tematski usmjereni. Danas veliki broj zemalja izdaje svoje nacionalne kataloge, dok su popularniji katalozi koji u sebi sadrže marke svih zemalja pojedinog kontinenta. Neki od poznatijih kataloga su Michel, Zumstein,Yvert et Tellier, Scott, Stanley Gibbons i drugi.Marke u katalozima su prikazane u kolor ili crno-bijelom tisku. Ono što je najvažnije kod svih kataloga je sistematizacija poštanskih maraka. Uz svaku marku nalazi se jedinstveni kataloški broj, godina izdavanja, značaj izdanja, vrsta zupčanja, papira i tiska, ime autora, te boje na markama, naklada, nominalna vrijednost, cijena poništene i nerabljene marke itd.

bilten casopis

Filatelistički časopisi i bilteni služe za informiranje filatelističke populacije o novim izdanjima, događajima i svemu onome što je aktualno u filateliji. Bilteni sami po sebi su vrlo bliski časopisima, no njihova osnovna karakteristika je to da nemaju pravilan redoslijed izdavanja, već se izdaju po potrebi (npr. izdaju ih pojedini klubovi, društva i drugi). U časopisima i biltenima svaki filatelist može naći nešto za sebe i smatra se izuzetno korisnim pratiti barem neka od ovih izdanja.

prirucnici

Filatelistički priručnici obrađuju teme od predfilatelije pa sve do današnje filatelije i općih pojmova u filateliji (npr. leksikoni obrađuju samo filatelistički pojmovnik). Izuzetno korisnima ističu se filatelistički priručnici namijenjeni početnicima. Ono što se ističe kao velika mana na području Hrvatske je relativno mala dostupnost ove vrste literature. Internetom je informacija lakše dostupna nego pisanim. S obzirom na to, Internet se može smatrati najnovijom vrstom literature. Razvoju ovakvog načina prenošenja znanja i informacija svakako će najviše doprinijeti mlađi naraštaji, te će na taj način implementirati ovaj hobi u suvremeni način življenja. Jedan od primjera ovakvog djelovanja je i ova web stranica, kojoj je osnovna svrha filatelistička edukacija i povezivanje filatelista na najsuvremeniji način.


Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.