Poštanska povijest

Poštanska povijest
Engl. postal history, tal. storia postale, disciplina je koja proučava putovale materijale, odnosno one koji su u relaciji sa službenom, lokalnom ili privatnom poštanskom službom. Objekti poštanske povijesti ilustriraju poštanske smjerove, tarife, žigove, korištenje poštanskih maraka te ostale aspekte poštanske službe. Iz ove šture definicije vidimo da poštanske služba u fokus stavlja stvarno putovale poštanske objekte i samim time vraća se na korijene filatelije: pokušamo li objasniti nekome što je to filatelija, sigurno ćemo krenuti od Hillove poštanske reforme i pojave prvih maraka kojima je svrha bila – frankiranje pošiljaka.

predfilatelija

Od tog vremena razvija se filatelija i upravo to fokusiranje na poštansku marku i pogotovu specijalizacije na greške otvara prostor različitim vidovima iskorištavanja filatelista i špekulaciji. U današnjoj masi izdanja maraka koje se izdaju više zbog prodaje filatelistima, a mnogo manje zbog svoje primarne svrhe – naplate poštarine, kulta “postfrisch” maraka, koverata prvog dana (koje nisu vidjele poštanske “vreće” već su de facto uslužno žigosane) i drugih objekata koji su se znatno udaljili od svoje primarne funkcije, poštanska povijest vraća nas na zdrave osnove iz koje je filatelija i nastala. Ovo nije kritika opredijeljenosti prema markama – sakupljanje maraka interesantno je područje sakupljanja no filatelist ne bi smio zaboraviti i na širi pogled od same poštanske marke.

predfilatelijaII

Što su sve objekti sakupljanja poštanske povijesti? Sama definicija je toliko široka da vam daje mnogo mogućnosti. Objekti koje poštanska povijest njeguje jesu:
- predfilatelistička pisma
- dokumenti o razvoju poštanske službe
- poštanske tarife

predfilatelistika razvoj tarifapostanskekocije

- poštanski smjerovi
- poštanski žigovi
- vojne pošte

postanski smjerovi zigovi poste

- pomorske pošte
- željezničke pošte
- cenzure pošiljaka
- portirane pošiljke
- službena pošta

pomorska zeljeznicka cenzura porto sluzbena

Poštanska povijest uz poštansku marku fokusira se na poštanske žigove kao direktne dokaze o putovanju objekata. No i ti se žigovi , zajedno sa poštanskim markama, sagledavaju tek kao dio jedne cjeline – putovalog pisma. Poštanska povijest upravo govori «priču» o tome kako je pismo rukovano, tko ga je slao, kako je putovalo i zašto. Tako analizirajući, sakupljač poštanske povijesti suočava se sa samom poviješću i prilikama pod kojim je njegov objekt sabiranja nastao. Poštanska povijest donosi novu kvalitetu u filateliju – dok je samo sakupljanje maraka većinu filatelista stavljalo u kategoriju «pasivnih» sakupljača (osim ako niste istraživali greške, ploče, naklade itd), ova kategorija zahtijeva veći angažman i istraživanje kako bi se pismo odnosno njegovi žigovi mogli adekvatno interpretirati. I na kraju, poštanska povijest daje vam mnogo fleksibilnosti što ćete i kako sabirati. Prema Internet stranicama organizacije za sakupljanje poštanske povijesti (http://www.postalhistory.org), na vama je što ćete sakupljati i kakav ćete sadržaj analizirati. U takvom sakupljanju ograničeni ste samo svojom maštom!
 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.