Hrvatska filatelija i poštanska povijest

Hrvatska filatelija i poštanska povijest
Danas je prilično uvriježeno mišljenje kako pod hrvatsku filateliju, barem pod njenu «glavnu struju», spadaju ona vremenska razdoblja u kojima je Hrvatska bila više ili manje autohtona državna cjelina s vlastitom poštanskom organizacijom i odgovarajućim izdanjima poštanskih maraka. Tako gledavši dobivamo da je hrvatska filatelija «živjela» tek u razlomljenim i to prilično kratkim vremenskim trenucima sve do konačnog osamostaljenja Hrvatske, tj. To je bilo vrijeme Države SHS, te Nezavisne Države Hrvatske. Tako gledajući, dobivamo prilično oskudnu sliku inače prebogate hrvatske filatelističke povijesti. Ako hrvatsku filateliju čine tek zasebna hrvatska izdanja maraka, poštansku povijest čini kontinuirano više stoljeća postojanja pošte na našim prostorima, bez obzira pod čijom vlašću ona bila. Hrvatska je u mnogo navrata bila napadana i osvajana, no i ta povijesna razdoblja grade hrvatsku povijest, pa zašto bi bilo drugačije sa poštanskom poviješću. Shvatili ste. Poanta ovoga jest prihvatiti objekte poštanske povijesti kao jedan dio hrvatske baštine i čuvati ih. Uobičajena podjela na filateliju i predfilateliju odnosno «hrvatsku predfilateliju», definicijom sasvim točna, no korištenjem u praksi diskriminirajuća, umanjila je interes kao i značaj onih objekata koji pripadaju našoj povijesti ali ne i autohtonom periodu hrvatske filatelije. Tu mislim na razne periode od predfilatelije koja pripada austrijskoj, mađarskoj, talijanskoj ili francuskoj upravi, kao i filatelističke periode koje, čini se, odbacujemo.

 verigari sprovodnice
Objekti hrvatske poštanske povijesti: paketska sprovodnica za poslan “kovček” iz Splita u Zagreb. Povratnica je frankirana mješovito slovenskim izdanjima za Državu SHS (verigari) i starim austrijskim izdanjima. Vidimo i žig Splita iz doba austrijske uprave a na poleđini je prijemni žig Zagreba iz mađarske uprave. Pošiljka je uručena primaocu nakon pet dana.


Jesmo li zapostavili objekte predfilatelije? Rijetka predfilatelistička pisma koja govore o našoj poštanskoj povijesti zanemarena su od naših filatelista. Nije li stoga pomalo apsurd da se primjerice obilna građa austro-ugarske mornaričke pošte, koja je uglavnom djelovala u Puli, sakuplja i istražuje u Austriji ili Engleskoj mnogo više nego kod nas? Poštanskom poviješću talijanske okupacije Dalmacije 1918.-1920. kao i one 1941.-1943. bave se i njeguju u Italiji dok kod nas ta je tematika stavljena po strani. Nije li to čin kojim se odbacuje vlastita povijest? Zar ne čudi da je do sada najbolju obradu poštanske povijesti Dalmacije za vrijeme Austrije napisao Englez Martin Brumby, dok kod nas, ako izuzmemo publikacije koje se bave žigovima (odlične priručnike Rukavine i Cividinija) takve obrade nema.


zara nesluzbenaizdanjandh
Zara i neslužbena izdanja NDH.


Još je veći apsurd što smo izgleda više prihvatili pod «svoje» razna lokalna izdanja koja su nerijetko bila plod špekulacije na štetu filatelista a nisu ostavila nikakav ili tek minimalan trag na stvarni promet (kao npr. ZOFK, Zara, Hvar i Korčula, Splitsko i Šibensko izdanje za NDH, Čakovec itd.) dok smo na poštansku povijest i stvarno putovale objekte koji doista čine dio naše povijesti, potpuno odbacili.

 kojadrzava cenzuriranopismo okupacija1922
I ovo pismo (sredina) iz vremena talijanske okupacije Dalmacije pripada našoj poštanskoj povijesti. Žigovi svjedoče o putu pisma od Splita do Zagreba: nakon što je cenzurirano u Splitskoj cenzurnoj stanici, poslano željezničkom poštom dalje preko Trsta do Bologne gdje se nalazila cenzurna stanica za međunarodnu poštu. Nakon ponovnog cenzuriranja, ovo je žurno pismo konačno stiglo u Zagreb nakon devet dana putovanja! Kad je 1953. godine Poštanski muzej izložio poštanske žigove Dalmacije za vrijeme talijanske okupacije, uslijedila je osuda nekih krugova – zbog takvog stava zapostavljamo svoju vlastitu povijest.


Vjerujem da će nas upravo ova disciplina, poštanska povijest, okrenuti svim onim našim područjima koje smo na ovaj način zapostavili, te da ćemo uskoro i mi vidjeti izloške iz ove naše prošlosti, kao i članke ili druge publikacije na tu temu. Pošte, žigovi i drugi poštanski materijali iz Hrvatske za vrijeme Jugoslavije nisu dokumentirani.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.