Royal Mail

Royal Mail
U zgradi Freeling House u Phoenix Place u Londonu još kratko će se nalaziti jedan od najpoznatijih poštanskih muzeja - muzej Royal Maila. Muzej svojom impresivnom građom pokriva 360 godina britanske poštanske povijesti sa bogatom zbirkom poštanskih dokumenata, maraka i žigove, mapa, postera, fotografija te objekata poput uniformi poštanskih službenika, strojeva za sortiranje, poštanskih sandučića ili poštanskih vozila. Osim izloženog materijala, muzej omogućava pristup bogatome arhivu dokumenata te aktivno sudjeluje na mnogim izložbama i organizira predavanja. Šetnja kroz ovaj interesantan muzej rezultirala je mnogim za nas novim saznanjima i zanimljivim podacima o povijesti poštanske službe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zakoračimo u tu bogatu i dugu povijest...

RMold

Sedamnaesto stoljeće uzima se kao početak moderne pošte - 1635. kralj Charles I je otvorio kraljevsku poštu (do tog vremena privilegiju samo kraljevskoj službi) za javnu uporabu. Pošta se u to vrijeme prenosila tekličima pješacima, konjanicima i kočijama. Poštarina je ovisila o težini pošiljke i udaljenosti, a plaćao ju je primalac. Iz ovog "prvog stoljeća javne pošte" potiče i prvi službeni znak kojim se označavale pošiljke. Godine 1661. generalni postmajstor postaje Henry Bishop koji kao jednu od novina uvodi poštanski žig sa datumom. Radilo se o malom okruglom žigu sa oznakom dana i mjeseca kad je pošiljka poslana. Žigovi sa datumom uvedeni su zbog bolje kontrole poštanske službe kako bi se spriječila nepotrebna kašnjenja pošiljaka. Ovi žigovi dobili su naziv "Bishop's mark" po čovjeku koji ih je prvi uveo u uporabu. Muzej Royal Mail-a u svojoj zbirci ima jedan od najstarijih primjeraka ovog žiga koji potiče iz 1664. godine.

BMlettermark

Slijedeći veliki događaj u razvoju britanske i svjetske pošte dogodio se nešto manje od 200 godina kasnije uvođenjem prve poštanske marke 1840. godine. Poštanskom markom prekinut je sustav složenog plaćanja poštarine sa malo mogućnosti kontrole - od 1840. sve pošiljke do 1 unce bez obzira kamo god poslane (unutar Velike Britanije) naplaćivale su se jednako - 1 penny. Muzej ima mnogo dokumenata vezanih uz Hillovu reformu i dakako sve o prvoj poštanskoj marci. Konačno muzej prati razvoj prijenosa pošte u protekla dva stoljeća, sa posebnim osvrtom na različite transportne tehnologije: od ranih prijenosa pješacima, konjima, preko željeznice, zračne i helikopterske pošte te raketne pošte. U sekciji o transportu pošte može se saznati mnogo informacija, među kojima su neke neočekivane pa čak i bizarne.

Evo nekoliko podataka koje vjerujemo niste znali:

- prva zračna pošta na svijetu organizirana je privremeno na relaciji od Londona do Windsora povodom krunidbene svečanosti Georga V dana 9. rujna 1911. godine.
- popularni poštanski sandučići koji čine dio kulturne baštine, uvedeni su 1853. godine. Njihov dizajn izradio je Anthony Trollope.

prvi zracni zig i postanski sanducic

- London je dobio svoju poštansku podzemnu željeznicu 1927. i od tada njenim prugama prenosi se samo pošta, čime je izbjegnuta gradska gužva i ubrzan prijenos pošte.

podzemnaposta

- sa udaljenog otočića St. Kilda udaljenog 80 km od Hibrida, pošta se u periodu od 1855. do 1930. prenosila metodom "poruke u boci"! Sva sakupljena pošta stavljala se u bocu koja je pak stavljana u drveno deblo. Za prijenos te "poštanske boce" koristila se povoljna morska struja koja bi za plime dovukla deblo do otoka. Poštanska bi uprava nagradila onog tko je našao ovo neobično poštansko prometalo!

st kilda

Nama filatelistima će svakako biti najzanimljivija bogata i obilna zbirka maraka i poštanske povijesti u kojoj se nalaze mnogi poznati primjerci i privatne zbirke. Najpoznatija je zbirka R.M. Phillipsa darovana 1965. godine. Zbirka se sastoji od 45 albuma maraka i 39 albuma poštanskih žigova. Od najznačajnijih primjeraka tu su pisma R. Hilla te probni otisci Penny Black, plavog 2 pennyja kao i prvi svjetski FDC - pismo sa Penny Black i žigom prvog dana uporabe! Dobar dio muzejske zbirke posvećen je prvoj marci - Penny Black. Tu je jedinstven probni otisak cijele ploče tiskan 1. travnja 1840. u tiskari Perkins Bacon & Fetch, koji se od originala razlikuje po tome što u donjim uglovima maraka nisu tiskana slova koja su im određivala poziciju. Tu je još i osam prodajnih araka prve marke, doduše nekompletni jer im svakome nedostaje poneka marka (cijeli arak prve marke nije nigdje sačuvan). Od 1926. ovdje se pohranjuju probni otisci i eseji.

penny clanak muzej


Među zanimljivijima, tu je komplet proba maraka sa likom novookrunjenog kralja Edvarda VIII pripremljenim za izdavanje 1936. godine. Marke su povučene zbog kontroverznog dizajna, a graver Eric Gill nastavio je s radom na markama koje nikada nisu izašle jer je kralj u međuvremenu abdicirao. Na početku 21. stoljeća još jedna zanimljivost vezana uz kraljevsku obitelj: blok izdan 2000. godine povodom 100. rođendana Kraljice Majke prikazuje četiri živuće generacije kraljevske obitelji.

k i k x4

Za kraj ovog teksta samo jedna opaska. Ako vas put odvede u London u ili iza 2016. godine, a imate skolonosti prema filateliji Royal Mail muzej je ˝must have˝. Naime, nakon što je vlada prodala svojih preostalih 30% dionica Royal Maila, iste su naglo skočile jer su prodane za oko 50 % procjenjene vrijednosti. Da li je razlog dobra kupovina ili smirivanje tenzija, manje bitno jer su se investitori odlučili izgraditi i planiraju otvoriti novu zgradu muzeja u 2016. godini. Obzirom na povijest koju isti ima više nego opravdano. Do tada svakako provjerite službene stranice istog (www.postalmuseum.org), a sadržaj stare mrežne stranice možete pronaći na (www.postalheritage.com.uk).
 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.