200. godina rođenja rođenja Josipa Jurja Strossmayera

200. godina rođenja rođenja Josipa Jurja Strossmayera
Hrvatska narodna banka izdala je zlatni i srebrni kovani novac u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Josipa Jurja Strossmayera (1815. – 2015.), znamenitoga đakovačkog biskupa i mecene, utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, koji je osobito poznat po promicanju kulture i radu u području kulture. Prigodni zlatni kovani novac izdaje se u apoenu od 20 kuna, u količini ne većoj od 2.000 komada i u ukupnoj svoti ne većoj od 40.000,00 kuna. Prigodni srebrni kovani novac izdaje se u apoenu od 200 kuna, u količini ne većoj od 2.000 komada i u ukupnoj svoti ne većoj od 400.000,00 kuna. Prigodni zlatni i srebrni kovani novac pušten je u prodaju 23. lipnja 2015.

Zlatnik od 20 kuna

stross tozla
 
Prigodni zlatni kovani novac je izrađen od zlata stupnja čistoće 999,9 u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima, prigodnih motiva. Zlatni kovani novac ima masu od 1,244 grama i promjer od 14 milimetara. Prigodni zlatni kovani novac od 20 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je portreta Josipa Jurja Strossmayera. Kružno uz rub ispisan je natpis "JOSIP JURAJ STROSSMAYER" i godine "1815. – 2015." Prigodni zlatni kovani novac od 20 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti omeđen natpisom "REPUBLIKA HRVATSKA". Natpis je ispisan polukružno uz gornji rub kovanog novca s prikazom grba Republike Hrvatske u središnjem dijelu natpisa. Ispod prikaza zgrade, u dva retka, ispisana je oznaka nominalne vrijednosti "20" i naziv novčane jedinice "KUNA". Obod prigodnoga zlatnoga kovanog novca od 20 kuna je gladak. Autor idejnoga i likovnog rješenja za zlatni kovani novac od 20 kuna je Stjepan Divković, akademski kipar.

Srebrnjak od 200 kuna

stross ag

Prigodni srebrni kovani novac je izrađen od srebra stupnja čistoće 925/000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima, prigodnih motiva. Srebrni kovani novac od 200 kuna ima masu od 33,63 grama i promjer od 40 milimetara. Prigodni srebrni kovani novac od 200 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je poprsja Josipa Jurja Strossmayera. Kružno uz rub ispisan je natpis i godine "JOSIP JURAJ STROSSMAYER 1815. – 2015. "Prigodni srebrni kovani novac od 200 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je katedrale Sv. Petra u Đakovu iznad koje je, kružno uz rub kovanog novca, ispisan natpis "REPUBLIKA HRVATSKA" s prikazom grba Republike Hrvatske u središnjem dijelu natpisa. Ispod prikaza katedrale, kružno uz rub, ispisana je u jednom retku oznaka nominalne vrijednosti "200" i naziv novčane jedinice "KUNA". Obod prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 200 kuna je gladak.

Autor idejnoga i likovnog rješenja je Matej Pašalić, akademski kipar.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.