Zlatnik 25 dollars Donald Duck, Novi Zeland

Zlatnik 25 dollars Donald Duck, Novi Zeland
Drugi iz serije zlatnika s crtanim likovima Walta Disneya jest zlatnik 25 dollars Donald Duck. Riječ je o zlatniku što su ga zajednički izdale Novozelandska kovnica (New Zealand Mint) i Kovnica u Perthu u Australiji (Perth Mint).

Ukratko o motivu zlatnika

Zlatnik 25 dollars Donald Duck predstavlja nastavak serije zlatnika koja je započeta izdavanjem zlatnika s likom Mickeya Mousea. U iduće dvije godine (2014. i 2015.) kovnice planiraju nastavak izdavanja zlatnika i s drugim Disneyevim likovima. Donald Duck u našim je krajevima poznat i kao Pajo Patak, odnosno, Paško Patak. Jedan je od najpopularnijih Disneyevih crtanih junaka. Pojavio se u više animiranih filmova nego Mickey Mouse. Odlikuju ga dvije oprečne karakterne osobine: veliki je svađalica, ali je istovremeno i iznimno meka i naivna srca. Zlatnik 25 dollars Donald Duck izdan je u povodu 80. obljetnice prvog pojavljivanja Paška Patka u kratkometražnom crtiću “Mudre male koke” (“The Wise little hen”).
 
Opis numizmatika zlatnik 25 dollars Donald Duck

Lik Disneyeva junaka Paška Patka prikazan je na reversu (naličju) numizmatika zlatnika kako stoji ispred kućice i pokraj ograde iz crtića “Mudre male koke”. Desno od Paška ispisana je velika brojka “80” koja označava obljetnicu, a preko brojke utisnuta je traka s riječju “ANNIVERSARY”. Iznad brojke navedeno je ime lika “Donald Duck”, te logotip “Disney”. Uz rub reversa sitnim je slovima ispisan copyright “Disney”, te masa i čistoća zlata od kojega je zlatnik izrađen “1/4 oz” (četvrtina unce) i 9999 Gold. Lik britanske kraljice Elizabeth II nalazi se na aversu (licu) zlatnika, budući da se radi o službenom izdanju poluautonomnoga područja otoka Niue u Tihom oceanu, koje je pod upravom Novog Zelanda. Kraljičin lik pojavljuje se na svim novozelandskim izdanjima zlatnika i srebrnjaka budući da je ona formalni čelnik države Novi Zeland. Oko glave kraljice Elizabeth II ispisan je tekst “ELIZABETH II NIUE 25 DOLLARS”. Na dnu je navedena godina izdanja. U sklopu serije, izdan je i srebrnjak s likom Paška Patka, koji ima nominalu 2 dolara i masu 1 unce (31,1 gram). Čistoća srebra jest 99,9 posto.

U nastavku su tehnički podaci za zlatnik 25 dollars Donald Duck:

Promjer zlatnika: 20,6 milimetara
Naklada zlatnika: 1000 komada
Obod zlatnika: nazubljen
Masa kovanice: 7.77 grama
Udio čistoga zlata u masi: 0.9999
Ukupna masa zlata u uncama (AGW): 0.25
Oznake:0.9999, Dollar, Donald Duck, Novi Zeland

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.